Olejek cynamonowy

Surowiec olejkodajny
Zbiór kory cynamonowca na Seszelach
Kora cynamonowca

Olejek cynamonowyolejek eteryczny, pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego (łac. Cinnamomum zeylanicum Nees, Cinnamomum zeylanicum Breyne), gatunku drzewa, należącego do rodziny wawrzynowatych. Gatunek jest uprawiany na Cejlonie, Seszelach i Madagaskarze. Głównym surowcem olejkodajnym jest kora, z której otrzymuje się, metodą destylacji z parą wodną, olejek zawierający 42–75% aldehydu cynamonowego. Jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych oraz w perfumerii i kosmetyce. Olejki otrzymywane z liści i korzeni mają mniejszą wartość[1].

  1. Romuald Klimek: Olejki eteryczne. Warszawa: Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1957.